I norsk offentlig statistikk gis tall for befolkningen i såkalte tettsteder, et begrep som i geografisk språkbruk benyttes synonymt med by.
Norge hadde i alt 990 tettsteder i 2019. Av disse er 105 byer i den forstand at de før 1992 hadde en formell bystatus (utgjorde en bykommune), eller at de senere har fått bystatus gjennom eget, kommunalt vedtak. Dette gjelder i så fall ikke kommunen som sådan, men ett eller flere tettsteder i kommunen.
- Les mer om tettsted og de største tettstedene i Norge.
Bakgrunn
Byer har i Norge tradisjonelt vært definert som kommuner med formell bystatus (administrative byer). I forbindelse med de store endringene i den kommunale inndelingen på 1960-tallet ble slik status gitt uavhengig av kommunens utstrekning og omfanget av den bymessige bebyggelsen, og må i svært mange tilfelle sies å være gitt nokså tilfeldig. Folketallet i bykommunene avspeiler etter dette ikke omfanget av urbaniseringen, og ikke minst er det umulig via et slikt bybegrep å fange opp den betydelige urbaniseringen som foregår utenfor de administrative byene.
I norsk offentlig statistikk har en derfor siden 1970 gitt tall for befolkningen i såkalte tettsteder. Dette er bymessig bebygde områder avgrenset etter bebyggelsesmessige kriterier uavhengig av administrative grenser og formell status. Fra 1950-tallet har det vært en klar tendens til at sektorlovgivningen på de fleste områder ikke lenger har særskilte bestemmelser for henholdsvis bykommuner og herredskommuner, og den nåværende kommuneloven, som ble vedtatt i 1992, har ingen bestemmelser som er ulike for by- og herredskommunene. Kommuneloven bruker derfor ikke begrepene «by/bykommune» eller «herred/herredskommune», bare «kommune».
Etter vedtaket av ny kommunelov i 1992 ble det foretatt en gjennomgang av det som fortsatt måtte finnes av ulike bestemmelser for henholdsvis by- og herredskommuner i særlovgivningen. Denne viste at forskjellene bare gjaldt helt uvesentlige og i dagens samfunn uaktuelle bestemmelser som Stortinget i 1995 opphevet i sin helhet. Med dette vedtaket har ikke Norge lenger «byer» i forvaltningsmessig forstand. De tidligere bykommunene og herredskommunene er nå alle «kommuner» som er underlagt samme lovgivning.
Kommuneloven hjemler imidlertid adgang til at «kommuner med over 5000 innbyggere kan ta i bruk benevnelsen «by» dersom kommunen har ett eller flere tettsteder med handels- og servicefunksjoner og konsentrert, bymessig bebyggelse». Det er med dette opp til kommunene selv å vedta bystatus for slike tettsteder. Et slikt vedtak med senere godkjenning av Kommunal- og moderniseringsdepartementet får ingen rettslige eller forvaltningsmessige konsekvenser, men har betydning for markedsføringen og profileringen av byen/byene, for eksempel med sikte på næringsutvikling og turisme.
Etter dette har Norge i alt 105 byer. Av disse var 46 administrative byer (bykommuner) frem til 1992, mens det for 59 tettsteder er vedtatt bystatus ved kommunalt vedtak senere. Ettersom dette i noen tilfeller gjelder flere tettsteder i samme kommune, ligger tallet på nye byer noe høyere enn tallet på kommuner som har gjort slike vedtak. Det er verdt å merke seg at kommunene i sine vedtak om å gi et sted bystatus, ikke har gjort noen geografisk avgrensning av denne «byen». Det kan derfor ikke gis regelmessig befolkningsstatistikk for disse nye «byene», bare for tettsteder som avgrenses av Statistisk Sentralbyrå årlig.
Byene i Norge
I tabellen under er både de tidligere byene og byene opprettet etter 1992 ved kommunalt egetvedtak (markert med asterisk/*) listet opp fylkesvis.
Troms og Finnmark
Nordland
- Bodø
- Brønnøysund*
- Fauske*
- Leknes*
- Mo i Rana*
- Mosjøen*
- Narvik
- Sandnessjøen*
- Sortland*
- Stokmarknes*
- Svolvær*
Trøndelag
Møre og Romsdal
Vestland
Rogaland
Agder
Vestfold og Telemark
- Brevik*
- Kragerø*
- Langesund*
- Notodden
- Porsgrunn
- Rjukan*
- Skien
- Stathelle*
- Holmestrand
- Horten
- Larvik
- Sandefjord
- Stavern*
- Svelvik*
- Åsgårdstrand*
- Tønsberg
Viken
- Drammen
- Hokksund*
- Hønefoss/Ringerike (Hønefoss hadde bystatus fram til 1964, da Ringerike ble resultatet av kommunesammenslåing)
- Kongsberg
- Drøbak*
- Lillestrøm*
- Sandvika (Bærum kommune, bystatus 2003)*
- Ski (siden 2004)*
- Jessheim (siden 2012)*
- Askim*
- Fredrikstad
- Halden
- Moss
- Mysen*
- Sarpsborg
Innlandet
Oslo
Tettsteder
På bakgrunn av det som er anført over, er både det tradisjonelle bybegrepet (basert på bykommuner) og de nye byene (basert på kommunale egetvedtak) uegnet til å gi et tilfredsstillende bilde av urbaniseringen i Norge. Til det har både avgrensningen av de tidligere bykommunene og tildelingen av formell bystatus til disse ofte vært nokså tilfeldig. Ikke minst har den svært varierende praksisen i kommunene etter 1992 hva gjelder opprettelsen av nye byer etter egetvedtak, vist seg svært tilfeldig. Til overmål gis det ikke offentlig statistikk for folketallet i disse nye byene ettersom de ikke er gitt en klar avgrensning.
Vi har her i landet bare ett bybegrep som er klart geografisk definert, og som det gis løpende befolkningsstatistikk for: tettstedene. Disse omfatter bymessig bebygde områder over en viss størrelse (minimum 200 innbyggere), og det er ingen øvre grense for størrelsen på et tettsted. Tettstedsstatistikken omfatter således både landets største by, Oslo, med 1 019 513 innbyggere, og et lite fiskevær som Husøy på Senja med 311 innbyggere (2019-tall). Tettstedene er dynamisk avgrenset, det vil si at grensene justeres etterhvert som det bymessig bebygde området endrer seg.
På denne bakgrunn kan hverken folketall for byene definert som de tradisjonelle bykommunene eller byene opprettet gjennom kommunale egetvedtak brukes i en beskrivelse av byutviklingen eller urbaniseringen. Andre tall enn de som er basert på tettstedsdefinisjonen, er derfor lite tjenlige for å beskrive omfanget av urbaniseringen eller i rangeringen av tettstedene (byene) etter folketall.
Nedenstående tabell viser de norske tettstedene som har over 10 000 innbyggere i 2019. Tabellen viser også hvilke kommuner som helt eller delvis inngår i de enkelte tettstedene (kommuner som de er avgrenset fra 2020).