I år 2000 tok Norway Says saken i egne hender. Med stort pågangsmot og noe økonomisk støtte fra Utenriksdepartementet og NIL – Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening, deltok de på messeutstillingen Salone Sattelite, som er en egen avdeling for unge talenter, under Salone Internazionale del Mobile i Italia. Tidsskriftet Wallpaper kåret Torbjørn Anderssens skap Meccano 24 til en av utstillingens «showstoppers». Utstillingen resulterte i oppdrag og forespørsler fra internasjonale produsenter som Herman Miller, Cappellini og Saporiti.
Norway Says bidro også til en kursendring for flere norske produsenter, som endelig så at kvalifisert design var veien å gå for å få til gode produkter og nødvendig oppmerksomhet. Det mest vellykkede samarbeidet til gruppen var med stoppmøbelprodusenten L.K. Hjelle. Sofaen Break er med sin innovative «brutte» setekonstruksjon et bidrag til nytenking i norsk møbelindustri. Modulsofaen Ugo er med sine skulpturale former blitt en moderne møbelklassiker.
Kontraktmøbelprodusenten Fora Form har kontinuerlig arbeidet med de fremste designerne. Tidlig på 2000-tallet kom de med flere sterke produkter. Atle Tveit og Lars Tornøe utviklet sammen med firmaet stolkolleksjonen Clint. Den er med sine rette linjer og minimale uttrykk en moderne representant for vår tids Scandinavian design – New Nordic. I 2008 lanserte også Fora Form Lars Tornøes Copenhagen Chair. Stolen er utført i dobbelkrumt 3D-finer. Et annet av firmaets signalprodukter er modulsofaen UP, formgitt av designertrioen KnudsenBergHindenes (2011), på oppdrag for TV 2.
Produsenten Vestre har siden tidlig 2000-tallet klart å snu trenden for hvordan et utendørsprodukt skal se ut. Deres strategi har vært å stole på designerne og jobbe aktivt mot både det nasjonale og internasjonale markedet. Særs spennende er betongmøblene Kyoto av Kristin Schanke hos Hareide Design (2011). De spiller på tross av den fysiske tyngden med trelaminatets letthet og et pregnant grafisk tilsnitt. Kristine Five Melværs espalierer, plantekasser, benk og sofa i POP-kolleksjonen er saklig og samtidig lekent i uttrykket.
På tross av nybruddsarbeidet til Norway Says har det vist seg vanskelig å få realisert nye produkter hos norske møbelprodusenter. Det har ført til at unge designere i større grad har fått internasjonale samarbeidspartnere. Danske Muuto og Hay er bare to i rekken som ser norske designeres kvaliteter.
Klubben er en gruppe designere som står sammen om å promotere norsk design i fellesskap. Foreningen ble etablert i 2011 av Victoria Günzler, Sara Wright Polmar og Sverre Ungher. Klubben deltar på utstillinger i inn- og utland og har klart å sette fokus på Norge som en designnasjon. En av deres mest profilerte medlemmer er Runa Klock. Hennes arbeider er humanistisk og filosofisk reflekterte, ofte med et minimalistisk tilsnitt. Designerduoen Vera & Kyte sin design har ofte preferanser til tidligere stilperioder, med en taktil tilnærming til materialene.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.