Byer har i Norge tradisjonelt vært definert som kommuner med en formell bystatus (administrative byer). I forbindelse med de store endringene i den kommunale inndelingen på 1960-tallet ble slik status gitt uavhengig av kommunens utstrekning og omfanget av den bymessige bebyggelsen, og må i svært mange tilfelle sies å være gitt nokså tilfeldig. Folketallet i disse bykommunene avspeilet ikke omfanget av urbaniseringen, og ikke minst var det umulig via et slikt administrativt bybegrep å fange opp en betydelig urbanisering utenfor de administrative byene.
I norsk offentlig statistikk har en derfor siden 1970 gitt tall for befolkningen i såkalte tettsteder. Dette er bymessig bebygde områder avgrenset etter bebyggelsesmessige kriterier uavhengig av administrative grenser og formell status.
Fra 1950-tallet har det vært en klar tendens til at sektorlovgivningen på de aller fleste områder ikke lenger har særskilte bestemmelser for henholdsvis bykommuner og herredskommuner, og den nåværende kommuneloven, som ble vedtatt i 1992, har ingen bestemmelser som er ulike for by- og herredskommunene. Kommuneloven bruker derfor ikke begrepene «by/bykommune» eller «herred/herredskommune», bare «kommune».
Etter vedtaket av den nye kommuneloven i 1992 ble det foretatt en gjennomgang av de ulike bestemmelsene for bykommuner og herredskommuner i særlovgivningen. Gjennomgangen viste at det bare gjenstod helt uvesentlige og i dagens samfunn uaktuelle bestemmelser, og derfor opphevet Stortinget i 1995 alle disse i sin helhet. Etter dette har ikke Norge lenger «byer» i betydningen «bykommuner» i forvaltningsmessig forstand. De tidligere bykommunene og herredskommunene er nå alle «kommuner» og underlagt samme lovgivning på alle områder.
Kommuneloven hjemler imidlertid adgang til at «kommuner med over 5000 innbyggere kan ta i bruk benevnelsen «by» dersom «kommunen har ett eller flere tettsteder med handels- og servicefunksjoner og konsentrert, bymessig bebyggelse». Det er etter dette opp til kommunene selv å vedta bystatus for slike tettsteder. Et slikt vedtak, med senere godkjenning av Kommunal- og distriktsdepartementet, får imidlertid ingen rettslige eller forvaltningsmessige konsekvenser, men kan ha betydning for markedsføring og profilering av byen/byene, for eksempel med sikte på for eksempel næringsutvikling og turisme.
Kommunalt vedtak om bystatus på denne måten gjelder ikke kommunen som sådan, men ett eller flere tettsteder i kommunen. Tallet på «nye byer» ved kommunale enkeltvedtak ligger derfor høyere enn tallet på kommuner som har gjort slike vedtak.
På bakgrunn av dette hadde Norge ved årsskiftet 2021/2022 i alt 108 «byer» hvorav 46 var administrative byer (bykommuner) frem til 1992, mens det for de 62 andre «byene» er vedtatt «bystatus» ved kommunalt vedtak senere. Enkelte av disse har tidligere hatt bystatus, men har senere mistet denne som følge av endringer i kommuneinndelingen; dette gjelder blant annet Kragerø, Brevik og Stavern.
Det er viktig å merke seg at kommunene i sine vedtak om å gi et sted bystatus ikke har gjort noen geografisk avgrensning av dette. Det kan derfor ikke gis befolkningstall for de nye byene, bare for tettsteder slik de hvert år blir avgrenset av Statistisk sentralbyrå, uavhengig av kommuneinndelingen. Areal- og befolkningstall for tettsteder kommer i tillegg til tilsvarende tall for fylker, kommuner og grunnkretser.
Kommentarer (5)
skrev Sverre Roald
skrev Svein Askheim
svarte Geir Thorsnæs
skrev Håvard Skogmo
skrev Geir Thorsnæs
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.