Kulu / Karacadağ - Halil İnalcık’la Birlikte Osmanlı’nın (Ertuğrul Gazi’nin) İzinde Bendeniz aslen Ankara’nın merkeze yakın şirin ilçelerinden birisi olan Gölbaşı nüfusuna...
moreKulu / Karacadağ - Halil İnalcık’la Birlikte Osmanlı’nın (Ertuğrul Gazi’nin) İzinde
Bendeniz aslen Ankara’nın merkeze yakın şirin ilçelerinden birisi olan Gölbaşı nüfusuna kayıtlı bir köylü çocuğuyum. Köyümüz Emirler, Ankara-Konya Karayolu üzerinde, şehir merkezine 70 km. Kulu ilçesi merkezine ise 40 km.mesafede yer almaktadır. Daha önce Bala ilçesine bağlı bir köy idi. Osmanlı Kayı Boyu’nun ilk yerleşim yeri olan Karacadağ, kuş uçuşu ile 10-15 km. uzaklıktadır. Karacadağ; Köyümüzün güney tarafında bulunmaktadır. Bu tarihi dağ çocukluğumdan beri geniş ova ve yaylaların bir başında bağdaş kurmuş, çevreye hükmeden edasıyla ve kısık gözleriyle etrafı seyreden bir aşiret beyini hatırlatır bana. Çok yüksek olmamakla birlikte, epey heybetli bir duruşu vardır. Ankara’nın iki eski ilçesi olan Bala ve Haymana, bizim arazilerimizin doğu ve batısında yer almaktadır. Yüksek iki tepe üzerine kurulmuş bu iki ilçenin, açık ve bulutsuz havalarda birbirini görebilecek mesafede olduğunu bir kaç kez müşahede etme şansım olmuştur. Özellikle beyaz ve parlak yapılar adeta bir ayna gibi parlamaktadır. Şeyh Edebalı’nın kızı Bala Hatun (Malhun Hatun)’un Osman Bey’in hanımı, Hayme Ana’nın da annesi olduğu göz önüne alınırsa yöredeki Osmanlı izleri daha da belirgin hale gelir.
Atalarım çok net olmayan tarihlerde Türkmenistan’ın Aşkabad şehrinden; önce İran üzerinden Suriye taraflarına, sonra da Adana üzerinden Ankara havalisine göç etmişlerdir. Arşiv kayıtlarında; Bozulus Tabanlı Türkmenleri cemaatine mensub bir aileden olduğumu, araştırmalarım sonucunda çok şükür tesbit edebildim.Hayatımın her safhasında; İslama ve insanlığa hizmetkar olmuş, şanlı atalarımla hemen her fırsatta iftihar etmiş, müsbet manada bir milliyetçi olarak yaşadım. “Ya devlet başa, ya kuzgun leşe!” inancıyla yoğruldum. Vatanın birlik ve bütünlüğü söz konusu olduğunda gerisinin teferruat olduğu bilinciyle bu günlere kadar geldim hamdolsun. Yıllardan beridir, öğrendiğim bu kutsal değerleri; bilimsel araştırmaların ışığında; öğrencilerime de aktarmayı gaye edinmiş bir öğretim üyesiyim.
Osmanlı arşiv kayıtlarına göre: Köyümüzün sahip olduğu geniş araziler uzun yıllar Osmanlı hanedanına “ocaklık” olarak tahsis edilmiş, -kan değer- münbit topraklardır. Günümüzde Ankara-Konya transit yolu arazilerimizi tam ortadan ikiye bölüyor. TRT nin yurtdışı vercilerinin yer aldığı geniş telsiz arazisi köyümüzün toprakları üzerinde bulunuyor. Arşiv vesikalarında: “Karye-i Emirler, nam-ı diğer Seydili” olarak kaydedilmiş. Rahmetli amcam emekli albay Hasan Gök’ün yayınladığı kitaba göre; Bir zamanlar bizim köyümüzde; Peygamber soyu olan: “Seyyidler” de yaşamış, medrese kurmuşlar, ilm ü irfanla meşgul oluyorlarmış. Bu konudaki araştırmalarım halen devam etmektedir.
Karacadağ ve köyümüzle ilgili bu bilgileri zaman zaman doktora hocam Halil İnalcık’a da anlatırdım.Yıllar sonra bir bahar gününde Karacadağ civarına bir araştırma gezisi yapmak istediğini söyledi.Bir kaç gün sonra da ilk ziyaretimizi Halit Bilici adında bir rehber arkadaş ve iki asistanımızla birlikte Karacadağ eteklerindeki köylere yaptık. Özellikle son yıllarında Osmanlı’nın kuruluş meselesi üzerinde yoğunlaşan İnalcık; ilerlemiş yaşına bakmaksızın Osmanlı Arkeolojisi fikrinin bir devamı olarak, Osmanlının kuruluş mekan ve şehirleri olan Karacadağ’ın yanında; Söğüt, Bilecik, Yalova vb. yerlerde bir dizi topografik çalışmalar yapmıştır. Osmanlı Devletinin Kuruluş dönemini anlatan kaynakların yetersizliğini eleştiren, Osmanlı kroniklerinin sıhhati konusunu sorgulayan Colin Imber vs. bazı batılı tarihçiler tarafından ileri sürülen “black hole” (Kara Delik) vb.bir çok olumsuz ve yanlış iddiayı da bilimsel metodlarla çürütmüştür. Bendeniz de, yukarda temas ettiğim gibi, Mart-Nisan 2003 tarihlerinde Karacadağ ve çevresinde yapılan bazı araştırmalara doktora tez danışmanım Prof.Halil İnalcık ile bizzat katıldım. Bu topografik çalışmaların en yakın şahitlerinden birisi oldum. Kulu merkezine 15-20 km. uzaklıktaki Karacadağ ve onun eteklerindeki Yaraşlı (Gülşehri) Köyü halkını ziyaretimiz, dönemin kaymakamı Sayın Ahmet Cengiz ve Halit Bilici’nin yardımları ve rehberlikleriyle Yaraşlı, Seyitahmetli, Dipdede, Karacadere vs. civar köy kahvelerinde köylülerle yapılan oral tarih araştırmaları, yapılan çekimlerin hepsi bu topografik çalışmaların bir parçasıydı. Halil İnalcık hocamız, bu araştırmaların sonucunu hem seminer derslerinde anlatmış hem de bir makale halinde Belleten’de yayınlamış ve belgesellerde de kullanmıştır.( H.İnalcık, "Osmanlı Beyliği'nin Kurucusu Osman Beg". Belleten (Ağustos 2007), s.261) İnalcık, 2003 yılı Temmuz ayında Aksiyon dergisine verdiği bir röportaşında Osmanlı Beyliği’nin kuruluşu ve Karacadağ’ın önemi ile alakalı bu çalışmalarada işaret ediyordu.
Ancak Cumhuriyet ilk yıllarında patlak veren Şeyh Sait ayaklanması ve onu takip eden siyasi gelişme ve tedbirlerin bir sonucu olarak; sonraki tarihlerde dağ eteklerine ciddi bir Kürt nüfusunun iskan olunduğu, yeni köy ve kasabalar oluşturulduğu da yine bu çalışmalar sırasında, İnalcık’la birlikte tesbit ettiğimiz hususlardı.
Daha sonraki yıllarda; bölge ile ilgili araştırmalarımı devam ettirme şansım oldu. Necmettin Erbakan Üniversitesi Tarih Bölümü Kurucu Başkanı olarak; yaptığım yeni araştırmalar bugün de devam etmektedir. Bunların bir kısmını; uluslararası bazı sempozyumlarda tebliğ olarak sundum ve yayınlattım. Ekteki makale bu çalışmalarla ilgili olarak; bir gazetede yayınlamış olan bir yazıdan oluşmaktadır. Yine aynı konuyla ilgili Konya merkezli çeşitli televizyon kanallarında da programlara katıldım. Bunların da kayıtlarına internet üzerinden ulaşmak mümkündür.
*****
Kulu / Karacadağ - On the Trail of the Ottoman (Ertuğrul Gazi) with Halil İnalcık ...
My ancestors were not very clear from the city of Turkmenistan, Ashgabad; They first migrated to Syria via Iran and then to Adana via Adana. In the archive records; Thanks to my researches, I was able to detect that I am from a family belonging to the Bozulus-Based Turkmen community. In every stage of my life; I have been servant to Islam and humanity, boast of almost every opportunity with my glorious ancestors, I lived as a nationalist in a positive way. "Either the state or the raven!" I was kneaded with the belief. When it comes to the unity and integrity of the country, I have come to this day with the awareness that the rest is detailed. For years, these sacred values I have learned; in the light of scientific research; I am a faculty member who also aims to transfer it to my student.
It was recorded as “Karye-i Emirler, nam-ı diğer Seydili” in archive documents. According to the book published by my late uncle retired colonel Hasan Gök; Once upon a time in our village; The prophet of the Prophet: He lived in the “Sayyids”, founded the madrasah, and were engaged in scientific knowledge. My research on this subject is still ongoing. I would also tell my doctor Halil İnalcık about this information about Karacadağ and our village from time to time. After a few days, he said that he wanted to make a research trip around Karacadağ. We made it to the villages. Inalcık, which focused on the establishment issue of the Ottoman Empire especially in the last years; As a continuation of the idea of Ottoman Archeology regardless of its advanced age, beside Karacadağ, which was the establishment places and cities of the Ottoman Empire; Söğüt, Bilecik, Yalova etc. He has conducted a number of topographic studies in places. Colin Imber, who criticizes the insufficiency of the sources describing the foundation period of the Ottoman Empire, and questions the health of Ottoman chronicles. “Black hole” etc., which was put forward by some western historians, also refuted many negative and false claims with scientific methods.
As I have contacted above, I personally participated in some researches in Karacadağ and its surroundings between March and April 2003 with my PhD thesis advisor Prof. Halil İnalcık. I became one of the closest witnesses of these topographic works. 15-20 km from Kulu center. Visiting the locals of Karacadağ and the village of Yaraşlı (Gülşehri) on the outskirts of the city, with the help and guidance of the district governor of the time, Mr. Ahmet Cengiz and Halit Bilici. Oral history research with the villagers in the surrounding village coffee houses, and all of the shots were part of these topographic studies. Our teacher, Halil İnalcık, explained the results of these studies both in seminar lessons and published them in Belleten as an article and used them in documentaries as well (H. İnalcık, "Founder of the Ottoman Principality Osman Beg". Belleten (August 2007), p. 261) In an interview he gave to a magazine in July 2003, İnalcık pointed out these works related to the establishment of the Ottoman Principality and the importance of Karacadağ.
However, as a result of the Sheikh Said rebellion that broke out in the first years of the Republic and the political developments and measures that followed; During the studies, it was also the issues that we identified with İnalcık during the studies that a serious Kurdish population was occupied in the mountain skirts and new villages and towns were established in the following dates.
In the following years; I had the chance to continue my researches about the region. As the Founding President of Necmettin Erbakan University Department of History; my new research continues today. Some of them; I have presented and published them in some international symposiums. The attached article regarding these studies; It consists of an article published in a newspaper. I also participated in programs on various television channels based in Konya. It is also possible to access their records over the internet.