Jordbrukssektoren har forblitt en hjørnestein i kenyansk økonomi til tross for en fremvoksende moderne sektor. Med fiske og skogbruk, stod jordbruket tidlig på 2000-tallet for cirka 20 prosent av bruttonasjonalinntekt (BNI), og sysselsatte over halvparten av den yrkesaktive befolkningen. I 2017 sto jordbruket for 34,5 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) og 36 prosent av sysselsettingen.
Forutsetningene for jordbruksdrift varierer sterkt fra én region til en annen. Omkring tre firedeler av landarealet består av tørre sletter som bare er egnet til beiteland for zebu-kveg, geiter, sauer og kameler. De eies for det meste av tradisjonelle fedriftsfolk (maasai, somali, boran), og gir jevnt over svært liten økonomisk avkastning. Det kommersielle husdyrholdet, som produserer kjøtt og meieriprodukter, er basert på et lite antall store kvegfarmer i høylandet, særlig i Nairobi-området. Produksjon av kjøtt og meieriprodukter er viktig både for lokalt forbruk og eksport. Nedbørforholdene begrenser åkerbruket til høylandet, området rundt Victoriasjøen og på kysten. I disse områdene er jordbruket ofte intensivt, mekanisert og med bruk av mineralgjødsel. Det er stor mangel på dyrkbar jord, men Kenya har fortsatt et betydelig potensial for kunstig vanning, anslått til vel 350 000 hektar.
De viktigste eksportavlingene er tradisjonelt sett kaffe og te, men i 1990-årene økte produksjonen og eksporten av blomster og grønnsaker. Inntektene herfra var tidlig på 2000-tallet større enn fra eksport av kaffe. Produksjon av te har også økt sterkt siden 1970-årene, og te er fra 1990-årene Kenyas blitt det viktigste eksportprodukt fra jordbruket. Kenya ble i 1990-årene verdens nest største eksportør av te (etter Sri Lanka) og den største leverandøren av te til Storbritannia. I likhet med kaffe dyrkes te i fuktigere, høyereliggende strøk. Kaffeproduksjonen sank som følge av usikre priser fra 1990-årene, og mange bønder gikk over til andre vekster. En del fjernet også kaffebuskene, selv om dette var forbudt ved lov. De høyereliggende strøkene er også velegnet til dyrking av blomster, frukt og grønnsaker for eksport, vesentlig til Europa og Midtøsten.
Hortikultur (hagebruk) ble i løpet av 1990-årene en vesentlig inntektskilde, og passerte i 2003 både kaffe og turisme, bare forbigått av te. Kenya er den nest største eksportør av hagebruksprodukter i Afrika, etter Sør-Afrika. Produksjonen omfatter en rekke grønnsaker og frukt, samt avskårne blomster, hvorav roser utgjør en stor andel. Kenya leverer cirka 65–70 prosent av verdensproduksjonen av pyrethrum, en prestekrage som inneholder et naturlig giftstoff som blant annet brukes i insektmidler.
På plantasjer i kystregionen dyrkes sisal, men markedet for dette produktet har vært sviktende, og produksjonen synkende. Andre salgsavlinger er bomull og sukkerrør, og det er i senere år satset på dyrking av cashew- og macadamia-nøtter for eksport. Det aller meste av den dyrkbare jorden benyttes til produksjon for selvforsyning og det lokale marked. Til eget bruk dyrkes særlig mais, bønner, maniok og søtpoteter, samt en del hvete og bygg. Kenya er stort sett selvforsynt med matkorn og andre basismatvarer, samt med tobakk.
Sanking av brensel og rydding av skog for jordbruksformål har redusert den opprinnelige skogvegetasjonen betraktelig. Den store avvirkningen har gitt store erosjonsproblemer, men det foregår en betydelig nyplanting. Dette er av stor betydning for å begrense de negative virkningene av klimaendringer.
Havfisket har svært begrenset betydning, med forholdsvis små forekomster utenfor kysten, men ferskvannsfisket i Victoriasjøen og Turkanasjøen gir forholdsvis gode fangster. Fiskerinæringen hemmes imidlertid av at fisk ikke er en del av det tradisjonelle kostholdet hos mange av landets innbyggere.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.