Portugiseren Pedro Álvares Cabral nådde den nåværende delstaten Bahia i Brasil i år 1500 på en reise til India, og tok landet i besittelse for kongen av Portugal. Området fikk snart navnet Brasil på grunn av den store mengden fargetre (brasiltreet) som fantes i det nye landet. I begynnelsen ble Brasil mest brukt som deportasjonssted for forbrytere, men etter hvert ble mange kolonier grunnlagt langs kysten.
Portugiserne måtte basere sine kolonier på slavehold. Folket lengst vest på Den iberiske halvøya var ikke tallrikt. Til ut på 1700-tallet var de fleste slavene i Brasil urfolk, men de gjorde sterk motstand, flyktet lenger inn i landet vekk fra portugiserne, eller de bukket under for europeernes sykdommer. Kolonimakten utnyttet derfor den oppblomstrende transatlantiske slavehandelen som europeerne bygde opp. I 1538 ble de første menneskene ført som slaver fra Vest-Afrika til tvangsarbeid på sukkerplantasjene, og i Bahia og Pernambuco kom flertallet av slavene raskt fra Afrika. Fra år 1700 til 1800 ble 1,7 millioner slaver fraktet til Brasil, fra 1800 til 1850 ble ytterligere nesten to millioner mennesker frarøvet friheten i Afrika og gjort til slaver i Brasil.
I 1549 grunnla generalguvernøren Thomé de Souza (1503–1579) byen Bahia, som seinere ble omdøpt til Salvador og var hovedstad helt til 1762. På hans tid innvandret en del jesuitter, og denne bevegelsen bidro sterkt til koloniseringen; blant annet anla de i 1554 byen São Paulo. Midt på 1500-tallet forsøkte franskmennene å slå seg ned i Guanabarabukta, men i 1567 ble de fordrevet av generalguvernør Mem de Sá (1500–1572) som deretter grunnla byen Rio de Janeiro.
Under Portugals forening med Spania fra 1580 til 1640 erobret nederlenderne Bahia i 1624 og Recife og Pernambuco i 1630, og de fikk en blomstrende koloni som Portugal først gjenvant i 1654 med hjelp fra England. Ved freden i 1661 oppga Nederland Brasil helt, i bytte mot koloniene Ceylon og Celebes i Asia.
Da Portugal frigjorde seg fra Spania i 1640, ble kolonien Brasil brukt hovedsakelig til å utvinne gull for å betale gjelden til Storbritannia. Fra tidlig på 1700-tallet ble São Paulo et økonomisk senter, særlig for gulljakt og gruvedrift i kolonien. Byen var utgangspunkt for kolonisering av innlandsområdene gjennom såkalte bandeirantes («flaggbærere») og tiltrakk seg mange europeiske «lykkejegere» som ikke følte noe ansvar overfor de portugisiske herskerne. Jesuittene motarbeidet slaveriet, som var grunnpilaren i det økonomiske systemet, og de ble derfor fordrevet fra kolonien i 1759. Med San Ildefonso-traktaten i 1777 ble Brasils grenser mot sør fastsatt, og Spania fikk Uruguay.
I Brasil førte Portugal kolonitidens sedvanlige merkantilistiske politikk: Størst mulig utbytting av koloniens rikdommer, særlig gull- og diamantgruver, mens enhver politisk eller økonomisk selvstendighet ble undertrykt og all handel forbeholdt moderlandet. Plantasjedyrkingen, særlig av kaffe, fikk stadig større betydning, og plantasjeeierne ønsket å selge varene sine fritt på verdensmarkedet.
Deler av den brasilianske overklassen ble imidlertid påvirket av 1700-tallets frihetsideer og den nordamerikanske uavhengighetskampen. Krigene under den franske revolusjon og Napoleon virket i samme retning, og tankene om et uavhengig Brasil vokste.
Kommentarer (1)
skrev rolf rotmo
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.